openvpn clone wont listen to configured port

Post your questions about SoftEther VPN software here. Please answer questions if you can afford.
Post Reply
Petem
Posts: 3
Joined: Mon Apr 15, 2024 2:23 pm

openvpn clone wont listen to configured port

Post by Petem » Mon Apr 15, 2024 2:40 pm

I have a softether server running on a VPS and it been running fine since 2022.

All my connection are under softether client and never had a problem. Thanks for the superbe software..

Lately I needed a new type of connection, Openvpn since my device that I need to connect cannot run the softether client natively.

So I enabled the openvpn clone options. It would not show as listening on the server with the netstat command.
But in the log I can see: OpenVPN Module: The OpenVPN Server Module is starting. the configured port is 1194.

I then stopped the server. restarted, no difference. changed the listening port, stop and start the server. same.
Updated to latest stable. SoftEther VPN Server Version 4.43 Build 9799

here is the log when it start :

Code: Select all

2024-04-15 13:57:03.585 SoftEther VPN Server Version 4.43 Build 9799   (English)
2024-04-15 13:57:03.585 Compiled 2023/08/31 10:50:49 by buildsan at crosswin with OpenSSL 3.0.9
2024-04-15 13:57:03.585 Log Messages are written with UTF-8 Encoding Format.
2024-04-15 13:57:03.585 The SoftEther VPN Server has been started.
2024-04-15 13:57:03.585 IPsec Module: The IPsec ver 2.0 (ISAKMP/IKEv1) processing module is started.
2024-04-15 13:57:03.585 OpenVPN Module: The OpenVPN Server Module is starting.
2024-04-15 13:57:03.585 Loading the configuration file.
netstat give me that:

Code: Select all

/# netstat -tulpn | grep LISTEN
tcp        0      0 0.0.0.0:179             0.0.0.0:*               LISTEN      745/bird
tcp        0      0 0.0.0.0:22              0.0.0.0:*               LISTEN      742/sshd: /usr/sbin
tcp        0      0 0.0.0.0:25              0.0.0.0:*               LISTEN      1130/exim4
tcp        0      0 0.0.0.0:6789            0.0.0.0:*               LISTEN      222143/vpnserver
tcp        0      0 xx.xx.xx.xx:5038         0.0.0.0:*               LISTEN      683/asterisk
tcp        0      0 0.0.0.0:10000           0.0.0.0:*               LISTEN      1137/perl
tcp6       0      0 :::22                   :::*                    LISTEN      742/sshd: /usr/sbin
tcp6       0      0 :::25                   :::*                    LISTEN      1130/exim4
tcp6       0      0 :::443                  :::*                    LISTEN      830/apache2
tcp6       0      0 :::6789                 :::*                    LISTEN      222143/vpnserver
tcp6       0      0 :::10000                :::*                    LISTEN      1137/perl
tcp6       0      0 :::80                   :::*                    LISTEN      830/apache2
I run on debian:

Code: Select all

 uname -a
Linux softether 5.10.0-28-amd64 #1 SMP Debian 5.10.209-2 (2024-01-31) x86_64 GNU/Linux
 lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Debian
Description:    Debian GNU/Linux 11 (bullseye)
Release:        11
Codename:       bullseye
I have no clue where to go from there.

Anyone can help? been reading the forum for the whole last week.

solo
Posts: 1349
Joined: Sun Feb 14, 2021 10:31 am

Re: openvpn clone wont listen to configured port

Post by solo » Mon Apr 15, 2024 11:02 pm

Petem wrote:
Mon Apr 15, 2024 2:40 pm
netstat give me that:
...
Please re-post it w/o "grep LISTEN".

Petem
Posts: 3
Joined: Mon Apr 15, 2024 2:23 pm

Re: openvpn clone wont listen to configured port

Post by Petem » Tue Apr 16, 2024 12:06 pm

Thanks for the hint.

now see that I have something on port 1194. from vpnserve.

But it does not show as listen

udp 0 0 XX.XX.59.3:1194 0.0.0.0:* 34116/vpnserver

Petem
Posts: 3
Joined: Mon Apr 15, 2024 2:23 pm

Re: openvpn clone wont listen to configured port

Post by Petem » Tue Apr 16, 2024 12:08 pm

I got it. Since it is UDP it wont show as listening.

Post Reply